Volg Warren Buffett 's werelds rijkste belegger

Het bedrijf van Warren Buffett, Berkshire Hathaway belegt onder andere in IBM, Intel, de bank Wells Fargo, Visa en Mastercard. De laatste twee voeren in feite alleen maar de adminsitratie voor de creditcards die ze voor risico van de achterliggende banken uitgeven.

Verder belegt Warren Buffett's bedrijf in CVS Caremark, DaVita DirecTV, Dollar Media en Liberty Media. Wellicht geen bedrijven waar je zelf in zou gaan beleggen, maar het gaat om het idee erachter. Het zijn bedrijven die allemaal in de consumentenmarkt opereren in een gebied waar consumenten altijd geld uit zullen blijven geven.


Geld voor bedrijf opzetten lenen van familie

Bij geld lenen van familie liggen de familieruzies om de hoek. Zorg dat het een zakelijke afspraak is met een gewone rente en aflossing. Dat het geld niet kan worden terugbetaald als het idee van het eigen bedrijf niet goed uitwerkt moet van meet af aan duidelijk zijn. Geef de geldlenende familieleden geen medezeggenschap want het is jouw bedrijf.

Beleg in grote merken

Beleggen in aandelen van wereldwijd opererende bedrijven is ook een vorm van spreiden. Voorbeelden zijn Unilever, Siemens, ASML, Shell, Total.

Het is misschien wel verstandig om van dit soort bedrijven een basis in de portefeuille te hebben. Vaak geven deze bedrijven ook nog eens een goed dividendrendement. Voorbeelden zijn Philip Morris 3,8%, PepsiCo 3,2%, Unilever 4%, Johnson & Johnson 3,9% en Nestlé 3,2%.

Daarvan is een aantal in dollars genoteerd en een aantal in Euro, ook weer een vorm van spreiding.


Kies aandelen van bedrijven die zelf de prijs bepalen

Een uitspraak van Warren Buffett is dat de belangrijkste factor om aandelen te kiezen is de mogelijkheid die een bedrijf heeft om de prijzen te verhogen zonder last te hebben van de concurrentie. Dat geeft een vaste groei in omzet en verdiensten die uiteindelijk ten goede komt aan de aandeelhouders.


Aandachtspunten bij erfenis afhandelen

-          in het jaar van overlijden moet nog een aangifte inkomstenbelasting gedaan worden.

-          erfbelasting, behalve banktegoeden heeft de inboedel waarde, woning gaat tegen wozwaarde

-          erfgenamen ontvangen automatisch een aangifte erfbelasting, binnen 8 maanden na overlijden

-          codicil alleen voor aangeven hoe begraven, en nalaten goederen, (sieraden, boeken, meubels, kleding). Overig testament nodig

-          notaris voor verklaring erfrecht, opvragen testament. Afhandelen mag zelf behalve als executeur aangewezen

-          ingeval comlexe zaak beter executeur inschakelen

-          beneficiair aanvaarden, geen beheershandelingen doen

-          wegschenken voor overlijden (180 dagen)

-          oude testamenten laten beoordelen


Wanneer geef je de kinderen inzicht in je vermogen?

Veel ouder verzwijgen alle financiële zaken voor de kinderen. Toch zal er een moment komen dat ouders wat zaken door kinderen moeten laten regelen. Op een gegeven moment zijn ze er gewoon niet goed meer toe in staat. Enige voorkennis van de situatie is dan wel handig. Een levenstestament geeft aanwijzingen over hoe u de zaken geregeld wilt hebben. Overleg met de kinderen wat u met uw vermogen wilt. Helemaal alles vertellen is meestal niet nodig.